Äntligen grönkål!

wpid3233-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgJag har gått och sneglat på grönkålen i affären och tänkt att jag måste göra något med den. Grönkålen är så självklar på julbordet. Jag har inte kommit på någon rätt som jag är sugen på själv, men idag mindes jag att jag har ätit grönkålsterrin, vilket är ett jättegott tillbehör till köttbullar, skinka eller lax. Jag kokade upp saltat vatten, lade i 275 g grönkål utan stälk, ställde kastrullen av plattan och lät grönkålen tillagas i det varma vattnet långsamt.

wpid3235-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgUnder tiden stekte jag en purjolök i smör på medelhög värme.

wpid3237-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgwpid3238-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgJag lät grönsakerna svalna och lade dem i en avlång ugnsform täckt med smörpapper. Jag vispade 5 ägg, cirka 1 1/2 dl grädde, lite riven muskot, mald kummin, salt och peppar. Detta hällde jag över kålen och plattade till lätt.

wpid3241-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgwpid3243-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpgDen fick stå i ugnen cirka 20-30 minuter på 175 grader. Terrinen smakar bäst ljummen.

wpid3233-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg
wpid3235-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg
wpid3237-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg
wpid3238-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg
wpid3241-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg
wpid3243-EnKlickSmor_2014-12-16_01.jpg

One comment

  1. […] grönkålssallad, grönkålsmos och igår grönkålsfrittata. Jag brukar också varje år göra en grönkålsterrin till julbordet för att det är så gott till kött och fisk. Sedan jag började med lchf har jag […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>