Då var det dags för köttbullarna – åttonde julreceptet!

wpid2950-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

Jag anser mig inte vara någon expert på köttbullar, men jag har provat mig igenom många lchf-recept med kruskakli och fiberhusk  som inte har blivit bra. Nu har jag landat på ett recept som jag är riktigt nöjd med. Julversionen provade jag mig fram till imorse. Det viktigaste för mig i köttbullar är löken. Jag minns hur jag som barn petade bort varje lökbit i köttbullarna. Det är för mig idag totalt främmande eftersom jag älskar lök. Det krävs dock lite arbete för att få fram rätt smak och konsistens. Jag började med att finhacka tre medelstora gula lökar.

wpid2952-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

Jag gjorde det på traditionellt vis med gråtpaus i mitten.

wpid2954-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

Löken ska stå LÄNGE och steka på låg-medelhög värme tills den blir medelbrun och mjuk, nästan som en smet. Man måste röra i den konstant för att den inte ska få för mycket färg.

wpid2956-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

För att få en diskret julsmak mortlade jag kryddpeppar fint. Märk väl att jag bara använde knappt hälften av detta i köttbullssmeten. Jag ville att julsmaken skulle gå via det omedvetna, inte att det skulle bli en kryddpepparköttbulle.

wpid2958-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

Till smeten använde jag:

1000g nötfärs

2 ägg

1/2 dl grädde

3 tsk salt

kryddpeppar som angivits ovan samt 40 tag med svartpepparkvarnen

Jag blandade alla ingredienserna med händerna till en smet, rullade och lade upp på bakplåtspapper. Det är en bra idé att steka en provköttbulle för att kolla om man är nöjd med kryddningen. Köttbullarna stoppades in i ugnen på 175 grader. Det tog exakt 13 minuter för dem att bli helt genomstekta i min ugn. När det är dags att äta dem brukar jag steka dem i smör för att de ska få fin yta.

wpid2960-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

Fantastiskt gott med rödbetssallad!

wpid2950-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg
wpid2952-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg
wpid2954-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg
wpid2956-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg
wpid2958-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg
wpid2960-EnKlickSmor_2014-12-06_01.jpg

One comment

  1. […] krasse. Smakar såklart fantastiskt till julköttbullarna. Jag följde förra årets recept på köttbullar. För att klargöra hur mycket peppar jag använde kan meddela att jag i morteln stötte 8 […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>