Lyxig lunch med högrevskärna

wpid3525-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgJag köpte högrevskärna i skivor över disk idag. Jag kunde inte låta bli, den såg så fin ut. Jag har tidigare långlagat högrev, sedan skivat det och lagt det på grillen vilket blev mört och smakrikt. Jag har också gjort hamburgare och många grytor på högrev. Det är ju svårt att misslyckas med om man bara ger det tid. Strategin idag var att steka köttet på hög värme först och sedan låta det stå på låg värme i ugnen (100 °) tills det kom upp i 60 grader, medium. Tanken var att det tuffa köttet skulle få tid att bearbetas som när man gör gryta men jag ville ha kvar lite blodighet som när man tillagar en filé. Jag återkommer med resultatet.

wpid3528-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgSom tillbehör blev det kastanjchampinjon som stektes först utan fett för att vätska ur svampen och sedan med smör, salt och peppar.

wpid3531-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgwpid3527-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgJag gjorde en lat variant av bearnaise, en smöremulsion i princip, utan vinäger. Jag har beskrivit processen tidigare här. Som enda smaksättning fick såsen rosépeppar och salt.

wpid3533-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgJag kokade broccolirybs och dränkte dessa i smör och pressad citron.

wpid3535-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpgSmakmässigt blev anrättningen mycket lyckad. Köttet blev inte mört som jag hoppats men fullt tuggbart om man har kvar sina riktiga tänder. Kanske blir det ett andra försök med högrevsbiff. Håll utkik!

wpid3525-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg
wpid3527-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg
wpid3528-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg
wpid3531-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg
wpid3533-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg
wpid3535-EnKlickSmor_2014-12-27_01.jpg

One comment

  1. […] tillagade den sedan på 50-75 grader i ugnen tills den kommit upp i 58 grader. Resultatet blev som sist, lite segt men smakrikt. Jag föredrar nog ändå en stek på fransyska eller […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>