Strikt vecka – variation med thaimat!

wpid7409-DSC_6893.jpg

Det rullar på med den strikta veckan. Om det är någon som funderar på vad strikt är för mig så handlar det om att undvika allt bak, alla mellanmål, nötter och choklad. Jag kör mejerifritt och försöker tänka på att äta lite mer fett. Jag äter heller inte rotfrukter och inte fullt lika mycket grönsaker som vanligt. Det blir mindre mat helt enkelt. Jag är också mer noga med fastan. Det är det som fungerar för mig. Jag är väldigt medveten om att jag har ett litet chokladberoende, med det bryts väldigt snabbt med denna typ av mat. På morgonen drack jag en kopp pepparmyntste. Det är en väldigt trevlig start på dagen.

wpid7408-DSC_6896.jpg

Vid 13-tiden meddelade hönorna att de hade lagt ägg och det blev därför dags för lunch. Jag gjorde omelett med pinfärska, fina ägg. Till det åt jag avokado virad i lufttorkad skinka. Lite gräslök ska det vara till såklart.

wpid7402-DSC_6901.jpg

Sedan blev det en utmaning att komma på någon mat som inte var ägg, smör eller fläsk. Det kan ju lätt bli lite tråkigt när man äter strikt. Det är ju kanske också det som är poängen, att maten inte ska vara så förfärligt lockande så att man äter för mycket. Till slut kom jag fram till att jag ville göra någon variant på thailändsk mat. Jag är verkligen inte någon expert. Jag har faktiskt inte ätit det på flera år. Det brukar ju vara väldigt sötat. Färdiga currykryddblandningar och currypasta brukar ju innehålla socker och många recept innehåller palmsocker. Jag blev faktiskt lite orolig att det inte skulle vara möjligt att göra thaimat utan sötning, men beslutade mig ändå för att göra ett försök.

wpid7404-DSC_6910.jpg

Jag köpte ingefära, lime, citrongräs, pak choi, fisksås och thaibasilika i affären. Kokosgrädde, innerfiléer av kyckling, chili, vitlök och gul lök hade jag hemma. Jag stötte några av ingredienserna i morteln som till en currypasta. Det här är ungefärliga mått. Citrongräsen skar jag av basen på och skalade av den tills jag kom in till den lite mjuka delen. Jag skivade den tunt. Inte hela vägen upp dock.

4 portioner 700 g kyckling

Currypasta:

2 finhackade röda chili utan frön

3 msk finhacka ingefära

1 msk hackad citrongräs

2 finhackade stora vitlöksklyftor

wpid7400-DSC_6913.jpg

Jag stekte kycklingen tillsammans med ”currypastan” i kokosolja och en halv gul lök. Sedan hällde jag i  en burk ekologisk kokosgrädde. Jag tillsatte fisksås tills det var lagom salt och lät grytan stå och puttra lite tills kycklingen var färdig. Under tiden stekte jag små fina pak choi i olja, hällde på 1 dl vatten och satte på locket så att de ångkokade under några minuter. Jag smaksatte kålen med fisksås och strödde lite sesamfrön över. Det är väldigt gott att pressa lite lime över grytan och lite extra thaibasilika kan man också lägga i sin skål. Jag tyckte det blev jättegott. Det tyckte också resten av familjen. Det blev inte alls hett och jag hade nog kunnat ha i lite mer chili egentligen. Nästa gång kanske jag har hittat lite limeblad, galangalrot och andra typiska ingredienser.

wpid7394-DSC_6935.jpg

wpid7397-DSC_6943.jpg

wpid7394-DSC_6935.jpg
wpid7397-DSC_6943.jpg
wpid7400-DSC_6913.jpg
wpid7402-DSC_6901.jpg
wpid7404-DSC_6910.jpg
wpid7408-DSC_6896.jpg
wpid7409-DSC_6893.jpg

2 comments

  1. […] gjort några strikta veckor på bloggen, spana gärna in dem för inspiration, exempelvis den här, eller den här. Sök bara på strikt så kommer det upp flera förslag. Jag får se på vilken […]

  2. […] inte laga thailändsk mat så ofta. Jag har bara gjort det vid några enstaka tillfällen som här. Att äta thaimat på restaurang är ju ofta otänkbart, inte bara på grund av riset utan med […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>