Stort värde att bekanta sig med fiskarna i fiskdisken

wpid8206-DSC_9433.jpg

Jag var egentligen  i affären för att handla en fjällröding, men när det inte fanns så beslutade jag mig för att prova en guldsparid, eller seabream som den heter på engelska. Det är väldigt roligt att prova nya råvaror. Guldsparid är en saltvattenfisk med vitt kött som odlas framför allt i medelhavsländerna. Jag köpte en portionsstorlek på cirka 500 g som jag rensade. Till varmrätt kan man beräkna cirka en lite mindre fisk per person. Sedan gjorde jag inget annat än att skära några snitt, pensla den med olja och salta. Jag stekte den på högsta värmen i grillpannan i 6 minuter per sida vilket gav skinnet en vacker färg och gjorde det krispigt..

wpid8204-DSC_9430.jpgwpid8208-DSC_9439.jpg

Till fisken åt jag två enkla såser, en avocadosalsa och en chilimajonnäs.

wpid8210-DSC_9440.jpg

Köttet blev fantastiskt mjukt och saftig, precis som på restaurang på semestern. Det är såklart mycket lättare att tillaga vit fisk på detta viset så att fisken inte blir torr. Det är också väldigt lätt att ta det fina köttet av benet utan att få med sig ben. Det här kommer jag definitivt äta igen. Perfekt bjudmat!

Avocadosalsa och chilimajonnäs
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 2-3
Ingredienser
  • 2 avocado
  • knippe koriander
  • 1 pressad lime
  • salt
  • salladslök
  • ½ dl majonnäs
  • ½ dl crème fraiche
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 tsk chilipulver ancho
Instruktioner
  1. För avokadosalsan tärnade jag bara avocadon fint, blandade med juicen av en pressad lime, hackad koriander, cirka 2 msk hackad salladslök och saltade.
  2. För chilisåsen blandade jag lika delar majonnäs och crème fraiche med mald chilipulver, salt och lite chiliflingor på toppen.
 

wpid8204-DSC_9430.jpg
wpid8206-DSC_9433.jpg
wpid8208-DSC_9439.jpg
wpid8210-DSC_9440.jpg

4 comments

  1. Kommer att överraska min fru i morgon. Detta smakar redan nu – innan jag ens har lagat det – så smarrigt – hur mycket mer gör det inte då vi verkligen får det på tallriken. Jag hör av mig med värdering och övriga kommentarer.

    1. Hej! Vilken bra idé att överraska. Det är verkligen lätt att laga och ger mycket semesterkänsla!

  2. […] av. Vi tillbringade en hel del av vår tid på matmarknaden, där vi köpte bläckfisk, boquerones, guldsparid, frukt och grönsaker, men naturligtvis även på barer och […]

  3. […] jag ska grilla mycket mer fisk. Det går snabbare att tillaga än kött och är mer lättsmält. Guldsparid testade jag att steka i grillpannan, men i år tänkte jag satsa på att grilla den utomhus. Fisk […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: