Lördagsdrinken – att ta tillvara på det trädgården ger!

wpid10327-DSC_3655.jpg

Varje år brukar vi göra lite äppelmust. Det är inte några stora mängder, bara precis så mycket att man kan ge barnen lite juice en höstbrunch och en helgdrink till helgmiddagen. Jag brukar också frysa in och spara till julen då jag gör en riktigt pepparkakssmakande drink med bourbon. Om det är någon juice jag ska dricka, så är det den som kommer från våra fina äpplen i trädgården. Våra älskade gamla äppelträd som har stått på samma plats säkert sedan huset byggdes på 20-talet och givit äppelmos och äppelmust till alla som har bott i huset sedan dess. Jag är så glad att ingen har sågat ned dem för att lättare kunna klippa gräset.

wpid10334-DSC_3640.jpg

wpid10326-DSC_3644.jpg

Det är en lång och lite besvärlig process, så den där juicen är inget man bara sveper i ett tag direkt, utan den smuttas på och sparas till festliga tillfällen. Den här gången använde jag 22 små äpplen som rengjordes och så skivade jag dem i mandolinen innan jag mixade dem till ett mos. Jag tillsatte en pressad lime under processen. Jag hällde sedan moset i en sil som var täckt med saftduk eller en tunnsliten handduk. Jag lät saften rinna av och pressade ut det sista.

wpid10342-DSC_3636.jpg

Sedan kommer vi till själva julmomentet. Jag lät saften koka upp tillsammans med pepparkakskryddor. Sedan stängde jag av värmen och lät kryddorna ligga kvar och ge smak. Jag brukar frysa in en del i kuber, så kan man lätt dosera om man ska göra en drink.

wpid10330-DSC_3662.jpg

Bourbondrink med äpplemust
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Ingredienser
 • 22 små äpplen
 • saften av en hel lime
 • 3 dl vatten
 • fyra kanelstänger
 • 5 kryddpepparkorn
 • 10 nejlikor
 • 1 msk hackad färsk ingefära
 • cirka 2 msk bourbon till 6 msk äppelmust
 • färskpressad citron
Instruktioner
 1. Dela äpplena i mindre bitar. Häll på vatten, limesaft och mixa till ett mos. Lägg moset i en sil klädd med saftduk. Låt all saft rinna av och pressa ut det sista.
 2. Häll upp saften i en kastrull tillsammans med kryddorna. Låt saften koka upp och ta kastrullen av värmen. Låt svalna. Häll äppelmusten tillsammans med bourbon i shakern, beräkna cirka 6 msk must till 2 msk sprit, men prova gärna först för att se vad du föredrar. Pressa även lite citron i shakern. Häll upp i glas tillsammans med is. Dekorera gärna med lite färsk mynta. Skål!
 

wpid10326-DSC_3644.jpg
wpid10330-DSC_3662.jpg
wpid10334-DSC_3640.jpg
wpid10340-DSC_3622.jpg
wpid10342-DSC_3636.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: