Nyttigt utan att vara tråkigt!

wpid10220-DSC_3503.jpg

När man är i USA äter folk grönkål till höger och vänster, i smoothies och rå i sallader tillsammans med jordgubbar t. ex. Det anses i princip vara det mest hälsosamma man kan äta. Nu är det ju inte så gott att tugga i sig så där utan tillagning. Det är väldigt segt och svårtuggat. Istället ska man såklart koka det lite grann innan man gör något med det, i en gratäng eller dylikt. Jag bestämde mig för att laga hel lax med blomkåls- och grönkålsmos. Jag gillar verkligen mos av olika slag och det passar väldigt bra till fisk. När man kombinerar olika grönsaker får man ofta till intressanta smakkombinationer.

wpid10200-DSC_3465.jpgwpid10245-DSC_3474.jpg

Jag kokade blomkålen i cirka 10 minuter och tillsatte kålen de sista fem minuterna. Sedan krånglade jag till det lite grann. Det är helt valfritt, men jag valde att steka blomkålen i smör tillsammans med cirka 1/3 av grönkålen och hackad vitlök. Jag mixade sedan allt tillsammans med smör, salt och peppar. Jag stoppade inte ned all grönkål i mixern, utan hackade något blad och blandade i efteråt. Jag stekte även några blad längre för att göra de krispiga och serverade bredvid som kålchips.

wpid10221-DSC_3506.jpg

wpid10222-DSC_3507.jpg

En riktigt god röra blev det! Smakrik pga vitlöken och för att grönsakerna stektes. Laxen blir mjuk och fin, utan att få för kraftig ”laxsmak” om man inte tillagar den för länge.

wpid10231-DSC_3513.jpg

 

Helstekt lax med blomkåls- och grönkålsmos
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 2-3
Ingredienser
 • en hel urtagen lax
 • 1 citron
 • 1 halvt blomkålshuvud
 • 50 g smör
 • olja
 • 5 blad grönkål utan stjälk
 • salt, peppar
 • 2 vitlöksklyftor
Instruktioner
 1. Skiva citron och lägg in i fisken, salta inne och utanpå fisken. Ställ in i ugnen på 175 grader i ugnen. Låt stå inne i cirka 25-30 minuter, till fisken har gått upp till högst 56 grader. Laxen ska vara mjuk och fin. Dela blomkålen i mindre buketter. Repa av grönkålsbladen från sina stjälkar och kraftiga bladnerver. Koka blomkålen i 10 minuter, lägg i grönkålen de sista fem minuterna. Häll av vattnet. Stek all blomkål i stekpannan och ⅔ av grönkålen tills blomkålen fått färg. Lägg i hackad vitlök. Mixa all blomkål tillsammans med lite av grönkålen. Stek några grönkålsblad längre så att de blir krispiga i olja. Hacka resterande grönkålsblad och blanda i moset tillsammans med salt och peppar. Servera de krispiga bladen bredvid.
 

wpid10200-DSC_3465.jpg
wpid10221-DSC_3506.jpg
wpid10222-DSC_3507.jpg
wpid10231-DSC_3513.jpg
wpid10245-DSC_3474.jpg

3 comments

 1. Så många goda recept, får man låna om man länkar?

  1. Det går alldeles utmärkt.

 2. […] gett grönkålen en chans och upptäckt att den har mycket att ge. Det har blivit grönkålssallad, grönkålsmos och igår grönkålsfrittata. Jag brukar också varje år göra en grönkålsterrin till julbordet […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: