Då har man tillagat fasan!

wpid10845-DSC_4351.jpg

Vi fick som jag skrev för några dagar sedan ett par fasaner av en kollega till min man. De brukar anordna nöjesjakt och hade hur mycket skjutna fasaner som helst som de inte visste vad de skulle göra av. Danskar och jakt, alltså! Fasanerna skulle hänga minst 6-7 dagar läste vi oss till. Vi kollade youtube-videor på hur man plockade och tog ur fåglarna. Nu hade de blivit skjutna med hagel och hade därför redan hål i skinnet. Det var därför svårt att inte förstöra skinnet mer när vi plockade. Lite barnhjälp fick vi, men det var ett väldigt mödosamt arbete. Jag började tänka på alla människor i historien som har varit tacksamma för sitt byte och sett fram emot att äta det när jag mest tänkte på om det inte var bäst att köpa kyckling i affären ändå.

wpid10847-DSC_4357.jpgwpid10849-DSC_4390.jpg

Jag har definitivt inte blivit en expert på att tillaga fasan nu. Enligt många recept ska den här typen av vilt tillagas på hög värme. Jag stekte först sidorna i stekpannan i smör och rapsolja på maxvärme och sedan bröstet. Jag la de i en ugnsform med rödlök, vitlök, timjan och smör och ställde in i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Här tappade jag bort mig helt, brösten skulle upp i 63 grader och benen i 83 grader. Hur ska det går till? Det slutade nog med att fågeln tillagades lite för länge. Jag var lite rädd att det skulle bli som kalkonen i ”En päron till farsa firar jul”. Det blev det som tur var inte. Fasanen smakar som vaktel, en lite mindre mör viltsmakande kyckling. Inte torr på något sätt, men med lite mer tuggmotstånd. Två fåglar tillagade vi och på resten tog vi tillvara brösten på och gjorde buljong på det övriga. Fasanbröst har jag tillagat tidigare och jag ser fram emot att snurra in den i serranoskinka och steka i pannan. Jag gjorde en väldigt enkel och god sky till fågeln där jag tog 1 dl av stekskyn och reducerade med 1 dl rött fruktigt vin. Jag tillsatte 30 g smör i slutet, saltade och pepprade.

wpid10852-DSC_4412.jpgwpid10851-DSC_4420.jpg

Till det åt vi morötter med fetaost, rödlök och timjan. GOTT!

wpid10847-DSC_4357.jpg
wpid10849-DSC_4390.jpg
wpid10851-DSC_4420.jpg
wpid10852-DSC_4412.jpg
wpid10854-DSC_4411.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>