Höstfix och dygnsrytm!

wpid10584-DSC_3983.jpg

Det är något vackert med en höstträdgård i förfall. Kanske man inte alltid uppskattar den med sommarens prakt i backspegeln, men jag brukar lägga märke till det när jag är i trädgården och planterar lökar eller räfsar löv. Det växer ju dessutom fortfarande och kan skördas, purjolök, mangold och hösthallon bland annat. Jag var ute och planterade vårlökar som jag köpt på rea. Även om det inte är optimalt för vissa lökar att planteras så här sent, så tycker jag det brukar fungera bra ändå här nere i Skåne. Jag också till att plantera vitlök i en odlingslåda. Det är verkligen det enklaste och mest belönande man kan odla tycker jag. Man bara trycker ned vitlöksklyftan cirka fem cm ned i jorden med ungefär 15 cm mellan klyftorna och väntar till slutet av sommaren då det är dags att skörda.

wpid10586-DSC_3981.jpgwpid10588-DSC_3978.jpgwpid10582-DSC_3997.jpgwpid10578-DSC_4005.jpg

Jag samlade ihop löv från äppelträdet och passade på att göra en lövkompost. Jag blandade i lite gräsklipp också och gjorde några hål längst ned för att släppa ut fukten. Jag tror bestämt att det kommer ta två år för löven att förmultna och ge fin mylla men det ända jag behöver göra är att vänta. Jag tänkte ge det till mina rhododendron framförallt som uppskattar det som marktäckning. Jag var ute länge och jobbade i mörkret med löv, äpplen och gräsklippning. Världens bästa träning såklart och så har man åstadkommit något samtidigt.

Jag lade märke till att hönorna ”går och lägger sig” redan vi 17-tiden när det blir mörkt nu. De har sin lilla ritual. Varje kväll hoppar de upp i äppelträdet tillsammans och ruggar upp sig. Det är väl egentligen ganska självklart, de har ju ingen klocka, men bekräftar de instinkter jag har. Under vintermånaderna vill jag absolut dra mig tillbaka när det blir mörkt, vila och inte ha något inplanerat. Jag vill definitivt inte köra iväg någonstans när jag väl har kommit hem och det har blivit mörkt. Det spelar ingen roll vad klockan är. Kanske jag ska tillåta mig själv att vara mer lyhörd på dessa signaler?

wpid10576-DSC_4015.jpg

wpid10576-DSC_4015.jpg
wpid10578-DSC_4005.jpg
wpid10582-DSC_3997.jpg
wpid10586-DSC_3981.jpg
wpid10588-DSC_3978.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>