Oh by gosh by golly – så himla gott…

wpid11086-DSC_4780.jpg

…det blir ibland när man lagar mat! Jag har inte själv fattat tycke för Jansson frestelse, men alltid tyckt det ser frestande ut på julbordet med en gratäng. Det finns säkert flera bra Janssonsrecept hos Birgitta Höglund eller 56 kilo som båda har gedigna receptbanker. Nu gjorde jag något annat än Jansson, men ändå som något slags substitut för det på julbordet. Det blev en gratäng med rotselleri som bara blev så där himla bra. Rosmarin är som timjan och salvia tycker jag, man äter mycket av det i perioder och blir sedan trött på det. Jag kan knappt komma ihåg när jag senast lagade mat med rosmarin. Jag tror det har att göra med att jag inte har någon i trädgården. Just nu använder jag till exempel mycket timjan eftersom jag fortfarande kan plocka det från kryddträdgården.

wpid11036-DSC_4688.jpg

Nu beslutade jag mig ändå för att använda rosmarin och gruyère till rotsellerin och det visade sig passa alldeles ypperligt. Jag började med att skala rotsellerin, dela den och skiva den i fina skivor med mandolinen. Jag lade ned det i kokande vatten och lät det koka i cirka fem minuter. Jag gjorde samtidigt en sås som rotsellerin sedan kunde varvas med. Riven gruyère gjorde ännu ett ”lager”. Det fick stå i ugnen i cirka 40 minuter i 225 grader för att komma ut gyllenbrun och lockande. Så gott! Passar säkert perfekt till nyårsmiddagen också.

wpid11088-DSC_4787.jpgwpid11090-DSC_4784.jpg

 

5.0 from 1 reviews
Rotsellerigratäng med rosmarin och gruyère
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 4
Ingredienser
 • 150 g gruyère
 • 1 rotselleri
 • 1 dl grädde
 • 1 dl crème fraiche
 • 1 gul lök
 • 25 g smör
 • salt, peppar
 • finhackad rosmarin 1-2 kvistar
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsellerin med en kniv. Dela den i några större delar och skiva den fint, helst med mandolin. Lägg ned den i kokande vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten. Stek under tiden en grovt hackad lök i smöret tills den blir ljusbrun. Repa bladen från den tjocka rosmarinstjälken och hacka fint. Häll ned tillsammans med löken. Häll sedan på grädde, crème fraiche, peppar och minst 1 tsk salt. Ta av värmen. Riv osten.
 2. Lägg ut ett lager rotselleri i en mindre smörad form, som en brödform eller rund pajform. Häll på en tredjedel av såsen, sprid ut en tredjedel av osten. Gör två lager till och avsluta med att trycka till gratängen med en bred slev. Sätt in i ugnen i cirka 30-40 minuter tills gratängen fått fin färg.
 

wpid11036-DSC_4688.jpg
wpid11088-DSC_4787.jpg
wpid11090-DSC_4784.jpg
wpid11092-DSC_4778.jpg

7 comments

 1. Gud så gott det ser ut! Selleri är min absoluta favoritrotfrukt, så detta måste jag testa :) Provade i somras att göra rösti på selleri, vilket också blev toksmaskigt.

  1. Rösti kan jag tänka mig är riktigt gott på rotselleri. Jag har precis upptäckt rotselleri egentligen, tyckte inte det var gott innan, men befinner mig just nu i smekmånadsfasen. Äter det till allting.

 2. Den är fantastiskt god!! Råkade av misstag skicka med resterna med äldste sonen. Ack vad besviken jag blev när vi skulle äta rester på juldagen.:)

  1. Vad kul att du gillade det!

 3. Tack så mycket för det här receptet! Fantastiskt gott!

  Hade bara 50 g gruyère hemma, så jag fyllde på med extralagrad prästost som var marinerad i whisky. Mums mums! :)

  1. Flera olika sorters ost kan ju inte bli fel! Tack själv!

 4. […] rotselleri såklart. Rotselleri har blivit en riktig favorit hemma hos mig. Mest tycker jag nog om gratängen med gruyère, men det här hamnar nog på delad förstaplats. Ett stekt ägg gör måltiden […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: