Att identifiera sitt matbeteende!

wpid11535-DSC_5620.jpg

Visst är det en enorm skillnad när man slutar med söt och stärkelserik mat! Mycket tydligare mättnadssignaler, en hunger som sakta smyger sig på istället för ett sötsug som fullkomligt golvar en. Det mesta av det där skadliga matbeteendet försvinner när blodsockret stabiliseras. Jag tänker exempelvis på behovet av kaffe och kolhydrater på morgonen för att vakna till, kaka på eftermiddagsrasten eller godis i matbutiken innan middagen. Det fysiologiska kan svara för så oerhört mycket av suget. Det är provocerande när man från vissa håll vill få det att framstå som att det handlar om något psykologiskt, personlighet eller karaktär.

Efter snart tre veckors strikt ätande har jag nu en skön distans till maten precis som jag brukar. Maten finns inte i mina tankar. Jag är inte intresserad av någon annat än det jag behöver, NÄSTAN. Jag vet inte när ni har era svaga ögonblick? För mig är det på kvällen, när jag slappnar av. När jag är igång under dagen har jag ett ganska litet intresse av mat. Jag vill helst inte äta om jag inte får ta tid på mig och kan sitta stilla och vila en stund efteråt. Matstunden är helig. Kanske har det med vårt autonoma nervsystem att göra?

Vi har normalt sett högre kortisolnivåer på morgonen och under dagen är vårt sympatiska nervsystem aktivt. Fasta och fysisk aktivitet håller oss alerta och blodflödet omfördelas bort från vårt matspjälkningssystem. På kvällen och natten när vi är i vila aktiveras vårt parasympatiska nervsystem. Kroppen ska återuppbyggas, läka och tarmmotoriken stimuleras. Kanske är det mest fördelaktigt för oss att äta dygnets största måltid på kvällen? Tvärtom vad jag fick höra när jag var barn. Man skulle då inte äta efter kl. 18, vilket gjorde att man ibland fick gå och lägga sig hungrig och därmed pigg.

Nåja, jag har redan anammat detta synsätt och tillåter mig äta lite mer på kvällen än vad jag göra på dagen fram till klockan 21. Frågan är vad man ska äta? Absolut inte kolhydrater. Vi vill naturligtvis undvika svängningar i blodsockret inför sömnen. Jag tar ibland några paranötter och på helgen en bit mörk choklad, gärna 90 procents kakaohalt. Här tror jag definitivt att det kan vara en bra idé att förbereda sig, att han en plan för att undvika onödigt ätande. En idé kan vara att lägga kycklingvingar i marinad på kvällen. Så kan man tillaga dem dagen efter. Det tar bara en halvtimma. Kycklingvingar är bra, för det är gott framför allt och så kräver det lite arbete för att få i sig allt kött.

Kycklingvingar
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 4-8
Ingredienser
 • 800 g kycklingvingar
 • 2 tsk spiskummin
 • 2 tsk paprikapulver
 • chilipulver efter smak, gärna chipotle
 • 2 msk olja
 • 1 tsk salt
 • ½ tsk fisksås
 • 1 pressad vitlöksklyfta
Instruktioner
 1. Blanda ingredienserna till marinaden. Blanda marinaden med kycklingvingarna i en påse och ställ in i kylskåpet. Låt stå i 24 timmar. Ställ in i ugnen på 200 grader, gärna på galler. Vänd efter 15 minuter och tillaga 15 minuter till. Servera gärna med guacamole.
 

10 comments

 1. Jag tycker kvällarna är svåra. Är inte hungrig efter middagen (som jag äter ca kl 19). Sötsug har jag aldrig haft några större problem med, inte innan jag började med LCHF heller. Men jag saknar hur mysigt jag och min fru hade det när vi delade glögg och lussekatter, eller te och semla framför TVn när barnen hade gått och lagt sig. Nu tar vi ofta bara en slät kopp te, och det är inte alls samma sak. Jag har börjat uppskatta god ost på ett helt annat sätt sen jag började med LCHF, så ibland lyxar vi till det med lite fröknäcke med lyxig ost på till te:t, men det ger ju inte heller alls samma tillfredsställelse som semlan eller lussekatterna, eller pepparkakorna, eller resterna av födelsedagstårtan.

  Som sagt, lite svårt och tråkigt. Känns som att det var en stund på dagen som förde oss närmre varandra i vårt äktenskap, som vi nu inte har längre.

  1. Jag förstår precis vad du menar. Det känns som att det är nedärvt, detta behov av att i lugn och ro äta med sina nära och kära på kvällen (kring elden?). Jag tycker nog det känns lika lyxigt ändå att ta en kopp te för jag vet att det är under en så kort tid som man blir hög på resterna av födelsedagstårtan. Men det är ju annorlunda precis som du beskriver, inte samma topp. Jag tycker mindfulness är ett bra redskap för att acceptera att man inte längre får sockertopparna. En stunds meditation tillsammans kan vara verkligt mysigt!

 2. Mindfulness/meditation ligger långt utanför min comfort zone :) Men egentligen är jag säker på att det hade varit nyttigt att stänga av TVn och bara ägna sig åt varandra istället. Får fundera vidare på det!

  1. Nej, meditation ingår ju inte riktigt i vår kultur. Jag hade nog inte kommit i kontakt med det om jag inte var i yrket. Man behöver ju inte meditera, men man kan ju fundera över var man kan ”unna sig” som inte är tårta. Det som passar ens personliga intressen.

 3. Hej,

  Håller med om att lågkolhydrat, helst i kombination med pf, bidrar till att man blir mer ”matnonchalant” (56-kilos uttryck). Det var så befriande när jag insåg att det var bättre att arbeta med hormonbalansen än att räkna kalorier för att må bra i både kroppen och koppen. Och det var så befriande att inte behöva äta varannan timme för att fungera mentalt. Jag kunde ha fullständig panik över att bli hungrig och åt i förebyggande syfte. Idag är det helt annat. nu går det timmar utan att jag tänker på att jag kan bli hungrig. En sann befrielse! På helgerna är jag ofta i stallet på förmiddagarna och tränar mina hästar. Jag har märkt att jag är mer fokuserad och starkare som ryttare om jag äter första målet efter träningen. En häftig insikt! Så här års kan jag ta te med lite kokosolja före träningen om jag är lite frusen, men inte annars.
  Men som det har påpekats ovan, svårast var att inte mysäta framför tv:n på kvällarna. Att ta en slät kopp te var inte detsamma som att äta en smörgås till. Men i mitt fall var det mest en ovana jag hade. Nu är den enkla koppen te lika mysig. Ibland har vi osttärningar och ölkorv framme och det uppskattas numera mest av barnen som älskar det :)

  1. Vilken bra beskrivning av vad som händer med kroppen på kort och lång sikt utan kolhydratsrik mat! Jag är också mer fokuserad på fasta, speciellt på förmiddagen. Jag försöker förlägga allt ansträngande arbete till den tiden. Jag tycker det är så himla intressant med de små nyanserna, insikterna om den egna kroppen. Det är ju väldigt svårt att utvärdera i större studier.

   1. Visst är det spännande! Man blir sin egen biokemist 😉

    1. Ju längre man håller på, desto mer lär man sig.

 4. […] igen efter påsken rekommenderar jag verkligen att ni läser vad jag har skrivit tidigare om matbeteende, stress och att vara närvarande. Det kanske inte alltid är så lätt som det låter att strama […]

 5. […] kommer vi till det som gör mig ”onödigt” hungrig, ger ett sug och ökar min aptit. Då menar jag naturligtvis på […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: