Champinjon, smör, vin och tomat – kan inte bli bättre!

wpid11974-DSC_6352.jpg

Har ni provat att göra en duxelle någon gång? Jag provade själv för första gången häromdagen och blev väldigt glatt överraskad. Väldigt enkelt. Dessutom fin variation för den som äter strikt, mejerifritt och vill festa till det. Duxelle är egentligen en (fransk) svampmassa. Man steker väldigt finhackad svamp med schalottenlök och persilja. All vätska ska ur innan man tillsätter smöret. Sedan kan man mixa svampen och blanda den i köttfärs till exempel, eller lägga den i en omelett. Man måste inte mixa den eftersom den redan är väldigt fint hackad.

wpid11977-DSC_6321.jpg

Man kan dessutom göra en sås av den med hjälp av vin och tomat. Himla gott blir det och jag kan tänka mig att det passar utmärkt till en riktigt fin köttbit. En Wellingtonbiff brukar ju få sällskap av duxelle. Jag gjorde min svampsås med extra smör. Det blir därför nästan som ett champinjonsmör. Testa!

Duxelle
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 4
Ingredienser
  • 400 g champinjon
  • 1 schalottenlök
  • ett knippe flatbladig persilja
  • 50 g smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • salt, peppar
Instruktioner
  1. Hacka champinjonen fint. Stek i pannan utan smör tills all vätska har gått ur svampen. Lägg i finhackad schalottenlök, finhackad persilja och lite av smöret. Stekt tills svampröran har fått fin färg. Häll i vinet och låt reducera något. Blanda i tomatpurén. Blanka av med resten av smöret. Salta och peppra. Smaka av.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: