Bästa såsen för strikt lchf!

wpid12669-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Bearnaise, hollandaise och majonnäs i all ära, men den här såsen är perfekt till vårens alla primörer, kött och fisk. Trots att jag gjorde massa missar blev den ändå som den skulle. Väldigt förlåtande med andra ord, och egentligen lätt att göra. Jag vet inte varför jag inte gör den mer ofta. Det är en smöremulsion, med brynt smör och jag har skrivit om det på bloggen tidigare. Den här gången åt jag det med en sparrissallad, färsk gräslök från kryddträdgården och ägg. Hur kan man få en bättre start på dagen?

wpid12667-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Man börjar med att koka upp vatten. Samtidigt låter man smör smälta i en kastrull tills den blir lätt brun och nötig i doften. Ta gärna den av plattan lite innan eftersom processen fortsätter ett tag eftersom smöret är så varmt. Häll upp det i en liten såskanna eller liknande med pip. Låt den svalna något. När vattnet koka lägg i ett ägg försiktigt. Ställ klockan på 2 minuter och plocka upp ägget när exakt två minuter har gått. Knäck ägget i en liten mixerskål eller dylikt och mixa. Börja sedan droppa ned smöret, precis som när man gör majonnäs. Jag saltar lite grann, men låter det sedan vara som det är. Man kan ha lite citron vid sidan av och gärna gräslök eller någon annan färsk krydda.

Bästa såsen för strikt lchf!
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 2-4
Ingredienser
  • 150 gram smör
  • 1 ägg
  • salt
Instruktioner
  1. Koka upp vatten. Låt smör smälta i en kastrull tills den blir lätt brun och nötig i doften. Ta gärna den av plattan lite innan eftersom processen fortsätter ett tag eftersom smöret är så varmt. Häll upp det i en liten såskanna eller liknande med pip. Låt den svalna något. När vattnet kokar lägg i ett ägg försiktigt. Ställ klockan på 2 minuter och plocka upp ägget när exakt två minuter har gått. Knäck ägget i en liten mixerskål eller dylikt och mixa. Börja sedan droppa ned smöret, precis som när man gör majonnäs. Jag saltar lite grann, men låter det sedan vara som det är.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: