Om man vill locka någon att äta lchf….

wpid12598-2016-EnKlickSmor-001.jpg

…..varför inte bjuda på det här? Det gör det omöjligt att säga nej. Jag ville ge barnen en riktig smarrig helgmiddag, glutenfri och sockerfri såklart. Den innehöll kronärtkockshjärta vilket innehåller en hel del kolhydrater, men jämfört med potatis är det definitivt lågkolhydratsmat. Man äter mycket mindre mängder av den dessutom trots att den är vansinnigt god. Middagen gick verkligen hem, inte minst hos mig. Jag köpte fläskfilé vilket jag aldrig brukar, men det kändes som något man äta när helgen ska börja. Sedan gjorde jag en fantastisk bearnaise, det var ett tag sedan jag åt det nu. Jag använde både egen torkad dragon och färsk plus ägg från våra hönor. Jag började med att steka fläskfilén på hög värme för att ge den färg. Lägg i smör när pannan är riktigt het. Jag ställde sedan in den i ugnen på 125 grader med lite timjan och salt. Jag använde stektermometer och lät den gå upp till 65 grader.

wpid12601-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Då kommer vi till kronärtskockgratängen. Det var en väldigt enkel rätt. Jag delade kronärtskockshjärtan i delar. Lade dem i en ugnsform och spred ut majonnäs. Sedan använde jag mig av Brieost. Jag skar faktiskt bort det vita för jag ville inte att mögelsmaken skulle ta över. Så skar jag det i mindre bitar och strödde ut över kronärtskockorna, saltade och pepprade. Så enkelt var det! Jag ställde in det i ugnen på 200 grader i cirka 15 min, tills det fått färg.

wpid12599-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Till detta gjorde jag en vanlig bearnaise, som här fast med klassisk dragon. Fascinerande hur ett riktigt färskt ägg håller ihop, så spänstigt och vackert gult. Det är som en inlagd aprikos.

Kronärtskocksgratäng
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 4
Ingredienser
 • 2 burkar kronärtskockshjärtan á 390 g
 • 100 g majonnäs
 • 250 g Brie
 • salt, peppar
Instruktioner
 1. Dela kronärtkockhjärtan i fyra delar. Lägg i en liten gratängform. Bred ut majonnäsen över. Skär bort vitmöglet från osten och dela den i mindre bitar. Lägg den över. Salta lätt och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter, tills gratängen fått färg.
 

wpid12599-2016-EnKlickSmor-001.jpg
wpid12601-2016-EnKlickSmor-001.jpg

4 comments

 1. Doktor Kolhydrat

  Tack för inspiration. Jag är själv i slutet av en viktresa, och tycker om god mat så det är viktigt för mig att hitta bra recept. Men framförallt får jag tacka för inspiration till mitt arbete. Det får jag från din och andra balanserade och bra bloggar om lågkolhydratkost. Jag är allmänläkare och träffar väldigt många människor som blivit sjuka av det de äter. Några blir motiverade av den vetenskapliga information/fakta de får av mig och hittar sätt att äta sig till hälsa, andra orkar inte ändra något.

  1. Tack för din kommentar! Jag försöker vara balanserad och nyanserad. Visst är det så att man inte kan hjälpa alla tyvärr. Vissa hjälper sig själva, andra blir hjälpta av oss och så har vi den sista gruppen som inte riktigt har resurser, just då i alla fall. Jag är ändå hoppfull!

 2. […] Middag: Fläskfilé med kronärtkocksgratängsgratäng […]

 3. […] här är en vansinnigt god rätt. Jag har gjort det tidigare med brie som också var jättegott. Jag vet inte riktigt vilken av varianterna som blir min favorit. Jag […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: