Som ”Paleo” i Köpenhamn….

wpid12576-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Jag vet inte om ni har varit på ”Palæo” i Köpenhamn, men jag fick verkligen sådana vibbar när jag åt den här maten. Restaurangen serverar olika kött med spetskålscoleslaw och persiljepesto, som sallad eller i en omelettwrap. De är anledningen till att jag har börjat göra persiljepesto egentligen. Det är väldigt välsmakande mat de serverar och jag brukar gå dit när jag är i Köpenhamn. Jag skulle hålla mig till min veckohandling och beslutade mig för att använda auberginen och vitkålen. Jag hade också lite av den goda ugnsbakade tomaten kvar och kalvfärs i frysen. Det gav mig auberginebiffar med tomat- och chilimajonnäs och ramslökspesto. Det är inte fusk va? Jag planterade ramslök i trädgården förra året som lever och har tagit sig, men den är inte riktigt redo att skörda ännu utan behöver sprida sig lite till. Istället gick vi till det vanliga ramslöksstället och sonen plockade med sig till mig från scoutstugan. Han känner sin mamma väl! Den stora sonen fick prova att göra pesto, det är ju så himla roligt. Jag använde lika delar olivolja och rapsolja. Valnöt och lite parmesan ska det såklart också vara. Man får prova sig fram, smaka och lägga till tills man är nöjd.

wpid5907-DSC_2881.jpg

Aubergineburgare är något jag har gjort några gånger den senaste tiden, men aldrig satt på pränt. Jag tar en hel aubergine och gör små hål  i den med en kniv. Sedan sätter jag in den i ugnen och glömmer bort den i princip. Den ska bli helt mjuk och ihopsjunken. Jag använder en kniv till att skrapa ut ”köttet” och mosar det tillsammans med ett ägg, 2 tsk spiskummin, 2 finhackade vitlöksklyftor, 2 tsk oregano, cirka 1 tsk salt (använd efter smak). När det är finfördelat blandar jag det med köttet. Cirka 800 gram kalvfärs tror jag att jag använde. Så steker jag det först i pannan så att det får färg och eftersteker det i ugnen tills det är helt tillagat. Aubergine gör biffen saftig och lätt.

Två såser gör ofta maten riktigt bra tycker jag. Tomatdressingen fick jag genom att mixa 1 ugnsbakad tomat (man kan också använda semitorkad tomat) med 1 msk majonnäs, chilipulver och flakes. Sedan blandade jag det (inte mixa) med resten av majonnäsen, cirka 2 dl, saltade och smakade av.

Jag serverade det i ett blad av färsk vitkål med avokado. Saftigt och gott.

3 comments

  1. Jag gjorde aubergineburgarna o tomatdressingen idag. Åh så gott detta var! Tack!!!

    1. Vad roligt! Tack för att du delade med dig!

  2. […] använde auberginen till biffar och fuskade lite med ramslökspesto. Åt avokadon som […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>