Trött på rapporteringen om lchf….

Då var det igång igen, men med en annan vinkel den här gången. Lchf-are som lämnar dödshot och är otrevliga på nätet. Det behöver knappast påpekas att det inte är ok. Det är trots allt vuxna människor vi talar om. Det tar fokus från en viktig debatt som jag tror skulle behöva föras mellan människor som möts i verkligheten. Journalisterna är inte sena att hoppa på tåget då det engagerar människor och genererar många klick. Oklart är vad som egentligen debatteras och vilka de olika parterna är.

Det är också tydligt att det är en hel massa känsloargument som förs fram. Debatten tjänar inte på det. Den behöver föras på en torr akademisk, men nyanserad nivå. Den får absolut föras av människor som inte har en vårdutbildning tycker jag. Ibland anar man ju att det finns en besvikelse bland de som tidigare har ägt frågan, att kreti och pleti ger sig in i debatten och redovisar sina hälsovinster med lchf. Överviktiga som gått ned i vikt, diabetiker (typ 2) som har förbättrat blodfetter och stabiliserat blodsockret med hjälp av kosten. Just den senare gruppen är ju väldigt intressant eftersom de regelbundet kontrollerar sitt blodsocker, får ett kvitto på hur olika mat påverkar sockret. De kan alltså pröva en hypotes (lchf), genom experiment och följa resultatet direkt. Kanske till och med föra statistik över det. Det är naturligtvis inte ointressant ur en vetenskaplig synvinkel.

Faktum kvarstår att det är väldigt skadligt för växande och färdigvuxna kroppar med ett stort intag av socker. WHO rekommenderar att mindre än 5 % av det dagliga näringsintaget ska utgöras av socker. Vi vet samtidigt att det sker ett paradigmskifte vad gäller mättade fetter. Det finns bräckligt stöd, egentligen ingen vetenskaplig förankring när det gäller de mättade fetternas påstådda farlighet. Det anses med andra ord vara neutralt för hjärta och kärl.

Vi kan ju börja där och sedan resonera oss fram till resten, lugnt och balanserat. Vi är ju naturligtvis olika, mer eller mindre effektiv insulinrespons, olika förbränning osv. Det kan diskuteras i all oändlighet. Jag tycker det är väldigt intressant och diskuterar gärna, men sakligt och nyanserat. Ord som är förbjudna i debatten ”foliehatt”, ”faktaresistent”, ”religös sekt”. Är ni med?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>