Jag känner mig bekväm med att aldrig mer äta socker!

wpid8091-DSC_8511.jpg

I ett samhälle där socker tar stor plats i många människors liv kan jag konstatera att det är snudd på udda att inte äta socker. När jag började med lchf kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle bli sockeravvänjd för resten av mitt liv. Jag var nyfiken på kosten och ville se hur min kropp reagerade. I ärlighetens namn har nog aldrig det rena sockret varit det största problemet för mig. Jag slutade med läsk innan jag började med lchf eftersom jag inte tyckte det var så gott. Jag hade däremot svårt med frukten och brödet som jag lätt kunde överäta av och dessa livsmedel lockar mig än idag efter sju år på lchf-kost.

Det här är tiden då många påbörjar sin deff innan sommaren. För att se bra ut på stranden kämpar vissa med sin torsk och ångkokade broccoli. En kortsiktighet som jag inte riktigt kan förlika mig med. Jag förstår verkligen att man accepterar kaloritänket, för det fungerar uppenbarligen. Räkna ut hur många kalorier du äter vanligtvis och så sätter du ihop en meny med färre kalorier, energi in – energi ut. Enkelt! Två månader av ren viljestyrka så har en normalviktig, tränande man minskat sitt underhudsfett. Vanlig bantning fungerar ju i princip på samma sätt, men vad händer sen då? Ja, då vill kroppen såklart återgå till den ursprungliga vikten.

Som förespråkare av en ”diet” så måste jag säga att jag är väldigt skeptisk till just dieter och med det menar jag korta interventioner som inte är hållbara i längden. Jag menar alltså inte en kostidé som exempelvis lågkolhydratskost. Jag har accepterat att jag aldrig kommer kunna äta socker och mjölmat med regelbundenhet igen. Jag har inte en kropp som tolererar det. Jag kommer aldrig börja äta kakor och godis igen. Jag kommer aldrig äta müsli och macka till frukost. Jag kommer aldrig sätta i mig stora pastamåltider eller äta pizza. Så kommer det vara resten av mitt liv.

5 comments

 1. Hej,
  Jag har försökt i flera år nu. Jag lyckas inte. Så fort jag känner att suget efter socker är borta, blir jag hembjuden till någon som inte förstår att jag inte vill ha rotfrukter eller frukt. De ställer fram de läckraste hembakta bröd, och doftande frestelser. Vad ska jag göra? Hur gör du?

  1. Rotfrukter kan jag äta hos andra och ibland lagar jag det själv. Alla vet hur jag äter så de skulle nog inte få för sig att bjuda mig på pasta, fika eller massa bröd. När det är större fester bjuds det naturligtvis på fika och desserter. Det säger jag alltid nej till. Det är en mental grej antar jag. Det ingår inte i min kost. Undantag gör jag ibland, men det är sällan. Däremot tycker jag det är svårt att ha frukt hemma, som jag ibland har till barnen. Jag letar efter alternativ när jag är sugen. Vad kan jag äta istället?

 2. Anna-Karin Wikström

  Har man stora problem med sötsug är det nog bäst att aldrig utsätta sig för frestelsen. Man får bli en besvärlig gäst på kalas och ta med egen mat. Kommer någon med kommentarer får man kalla sig allergisk. Och på sätt och vis är det sant. Ingen skulle väl komma på tanken att truga på en nykter alkoholist sprit? Jag är inte socker-känslig, har inget sug efter godis, läsk eller kakor. Frukt kan jag längta efter någon gång. Har nyss kommit på ett knep som funkar för mig: Jag lösfryser in små bitar av melon, helst nätmelon, lägger dem i en plastlåda i frysen. När jag blir sugen tar jag ett par frysta bitar i ett glas vatten som då tar smak av melonen. Vattnet blir lite sött och när det är uppdrucket äter jag upp melonbitarna. Lite räcker för mig. Kan tänka att det fungerar med annan frukt, persika kanske? Tack förresten för en mycket trevlig sida! /AKW

  1. Håller med om att det är bäst att inte utsätta sig för mat som man inte kan hantera. Det låter som ett väldigt bra tips med melonbitarna. Kanske cantaloupe då som har lägst kolhydratsinnehåll bland melonerna?

   1. Anna-Karin Wikström

    Absolut, cantaloupe är nästan godaste melonen. Mitt ”sötsmaksinne” har förändrats. Jag tycker faktiskt att vattenmelon är för söt numera. Det är inte gott helt enkelt, jolmigt och kladdigt. Märkligt hur det blir när man vänjer sig av med sött. Men bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>