Lchf-frukosten, efterrättsvarianten!

wpid12914-2016-EnKlickSmor-001.jpg

I flera delar av världen är frukosten något sött, som fika. Amerikanarna är kanske värst, med sina ”blueberry cupcakes”, ”pancakes” och andra bakverk som en självklar start på dagen. Själv har man väl ätit en och annan marmeladmacka. Det var dock inte så vanligt hemma hos oss under min uppväxt som det var hos många andra. På  kort sikt är det säkert väldigt effektivt. Sockermat och kaffe kan ju effektivt kompensera för en natts dålig sömn. Problemet är att det inte är så hållbart i längden. Redan 1 1/2 timma efter måltiden har effekten avtagit och man känner kanske av tröttheten igen. Så behöver man äta igen, förmiddagsfika, och så rullar det på.

wpid12917-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Då ser jag det som ett mycket bättre alternativ att äta vad jag åt till frukost igår. Jag var sugen på en sådan där dekadent frukost. Så jag tog mitt bröd och gjorde en macka. Jag vet att jag är lite tjatig med mitt bröd, men jag har inte haft så mycket matlagningsinspiration den senaste tiden. Jag har jobbat i trädgården och har inte tänkt så mycket på mat och det är väl därför brödet är så framgångsrikt. Det passar bra när man inte vill stå så länge i köket och jobba.

Jag toppade min macka med naturell färskost, blåbär och lite vaniljpulver. Sedan gjorde jag en smoothie på kokosgrädde, kakao, lite bipollen som sötning och kakaonibs. Till 250 g kokosgrädde använde jag 3 tsk kakao, is, och 1/2 tsk bipollen. Det räcker till två personer. Jag använde bipollen som sötning så det är valfritt att byta ut mot någon annan sötning. Poängen är att det inte ska smaka så himla sött. Till skillnad från frukosten jag beskrev i början av stycket så gör den här måltiden inte att blodsockret skjuter i höjden. Man blir nöjd och glad och kan klippa häckar och plocka ogräs i flera timmar.

2 comments

  1. Hej
    Var har du receptet på ditt fröbröd
    Hälsar Ingmarie

    1. Hej! Det är från en mix som jag köpte i Danmark. Länken finns i inlägget, men det är nog inte särskilt svårt att göra, med solroskärnor, pumpakärnor, linfrö, nötter osv. Ett paleobröd är det. Mixen skulle blandas med olivolja och ägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>