Grön majonnäs som proffsen!

wpid12945-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Så här tror jag bestämt kockarna gör när de vill få en färsk grön majonnäs. Jag har gjort flera örtmajonnäser tidigare, dels genom att tillaga örter i olja och sedan använda den till att göra majonnäs. Jag har naturligtvis också hackat färska örter och blandat med majonnäs och crème fraiche för en enkel och fräsch kall sås till fisk eller kött. Den här gången gjorde jag på ett annat vis.

wpid12946-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Jag började med att plocka färsk dill från trädgårdslandet. De har kommit upp en bra bit nu, kanske 20 cm. Jag tog 3-4 kvistar och mixade tillsammans med olja. Sedan silade jag oljan och gjorde en majonnäs på vanligt vis. Den här dillmajonnäsen åt jag både till varmrökt lax och dagen efter till fläskkött. Den blir lite tunnare än vanlig majonnäs, men det föredrar jag. Det smakar sommar och trädgårdsland!

Dillmajonnäs
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 4-6
Ingredienser
  • 3-4 kvistar färsk dill
  • 2 äggulor
  • 1½ dl rapsolja
  • 2 msk citronsaft
  • salt, peppar
Instruktioner
  1. Mixa dill med oljan minst 5 minuter. Sila, så att du får en grön olja utan små bitar av dill. Vispa två äggulor och tillsätt den gröna oljan droppvis till en början, vispa kraftigt. Så småningom kan du hälla i större portioner av olja. Blanda med citronsaft, salta och peppra.
 

2 comments

  1. Monica Ohlsson

    Hej! Varför inte använda olivolja i majonäsen? Rapsoljan är ju inget naturligt fett utan i grunden en giftig fröolja. Finns uppgifter att läsa om detta på nätet.

    1. Hej! Det går bra att använda olivolja också. Jag som bor bland vackra rapsfält är lite partisk när det gäller rapsoljan. Jag tror inte heller att det är hälsomat, men när jag vill ha en olja som smakar neutralt använder jag rapsolja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: