Danskarna är inte rädda för fett!

wpid13653-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Jag satt på tåget i Danmark och roade mig med att titta i deras motsvarighet till Kupé. Så fick jag syn på ett härligt recept på torsk. Härligt för att det innehöll en kopiös mängd fett. Jag får då ändå av att det är ”tillåtet” att använda sig av mer fett i det danska köket än det svenska, men jag kan naturligtvis ha fel. Jag upplever det som att danskarna inte har låtit sig bli skrämda av fettsnåla råd precis som fransmännen. Det handlar väl om att ha en stol mattradition i sitt land och vara lite motvalls.

wpid13655-2016-EnKlickSmor-001.jpg

Jag lyxade till det med en torskrygg. Man kan naturligtvis använda sig av frysta filéer av torskrygg. Enligt receptet skulle man låta fisken vara inne i ugnen i 10 minuter med bara smör och sedan vila under aluminiumfolie i 10 minuter tillsammans med kryddblandningen, men det fungerade inte alls med min fisk och min ugn. Jag ställde därför in den i ugnen efter att jag hade lagt på blandningen och använde mig av stektermometer. Anledningen till att jag inte la på det direkt var att jag ville att det skulle hålla sig så grönt som möjligt, men naturligtvis kan man låta det gå tillsammans med fisken från början.

Danskarna är inte rädda för fett!
 
Förberedelsetid
Tillagningstid
Total tid
 
Recept av:
Portioner: 3
Ingredienser
 • 500 g torskrygg
 • 75 g smör
 • hackad flatbladig persilja 4 msk
 • hackad kapris 2 msk
 • rivet skal av en citron
 • 1 msk citronsaft
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 stjälk finhackad selleri
 • ½ röd chili
 • salt peppar
Instruktioner
 1. Smörj en liten ugnsform och lägg torsken i den. Salta och peppra ordentligt. Smält smöret och häll det över fisken. Ställ in det i ugnen på 175 graderi 10 minuter. Hacka kapris, persilja, vitlök, selleri, röd chili och selleri. Häll över citronsaft och blanda. Ta ut fisken snabbt och strö blandningen över hela ugnsformen. Sätt i en termometer och lägg över aluminiumfolie. Låt gå upp till 52 grader.
 

4 comments

 1. Förr var det mycket skirat smör till vit fisk här i Skåne. Vet inte hur det är ute bland folk nu, men gott är det.

  1. Absolut, jag tycker vit fisk kräver det dessutom. Den är ju proteinrik och har högt insulinindex.

 2. Hej hej, vilket härligt recept ?
  Att danskarna inte är fettskrämda upplever jag, med halva släkten i Århus, som
  ”Helt fel”. De letar fortfarande hysteriskt efter lightprodukter, jublar över sträv kvarg med riktigt låg fetthalt,
  Lowfatgrädde med en massa tillsatser i stället för ökad fettmängd, minimjölk mm mm.
  Var i fjällen med släkten förra året och de älskade såklart ”min” mat på ”riktiga” produkter men det
  var kaos i huvudet på dem och vilda diskussioner eftersom de ville gå ner i vikt ??.
  Efteråt körde de in på ”slanka linjen” igen. Ja men LYCKA TILL DÅ ??

  1. Hej! Ja, jag är medveten om den bilden också. Min man som jobbar i Danmark vittnar också om jakten på fettfritt. Kanske är det fläsksteken och fettgrevarna jag tänker på och andra traditionella danska rätter, hönsesalaten och annan majonnäsrätter. Jag tycker att finkockarna i Danmark använder sig lite mer av smör och ister. Det animaliska fettet verkar ända ha lite högre status. Kanske jag har fel. Vi får se i vilken riktning våra olika länder kommer ta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Rate this recipe: